Chiar daca in ziua de azi au inceput sa se construiasca tot felul de monturi, iar anumite carlige ori fire care au fost scoase pe piata pentru a fi folosite in anumite monturi, se utilizeaza in cu totul alte ipostaze, eu unul sunt un adept al simplitatii. Indiferent de tipul de ansamblu de plumb folosit, de obicei construiesc monturi cu 3 forme de carlige, care mie unul imi acopera toate situatiile de pescuit in care ma aflu.
Formele preferate de carlige:
Wide Gape
Acest model de carlig il consider ca fiind cel mai versatil, fiind foarte bun atat pentru momeli flotante ori de fund. Din punctul meu de vedere este modelul perfect pentru pestii mai mici sau in pescuitul tenului.
Kurve Shank
Model de carlig curbat, eficient si rezistent in cazul pescuitului in agatatura si ofera un grip foarte bun in cazul pestilor mari. Eu il consider alegerea numarul 1 in cazul momelile duble ori de tip snowman.
Krank
Un tipar de carlig realizat de catre Korda ( apoi copiat si de alti producatori ) curbat, cu tija scurta, deschidere mare si un varf offset ce ofera o agresivitate crescuta. Este perfect pentru momeli de fund si in rig-uri legate tip KD.
Montura rigida
Monturile rigide sunt folosite din ce in ce mai des datorita trendului folosirii monturilor elicopter. Realizarea ei este extrem de simpla.
Acestea pot fi construite atat cu carlige choddy dar si cu cele de tip Korda Wide Gape, avand astfel o agresivitate ceva mai crescuta. Firele rigide pe care le recomand in construirea lor sunt cele de tip fluorocarbon. Prefer insa sa aleg fire fluorocarbon ceva mai subtiri cu diametre intre 0.30-0.38mm, precum firul Savage Gear 100% Fluorocarbon ce vine in role de 50m.
Totul se realizeaza foarte simplu, facem un ochet, introducem carligul, momeala si apoi matisam ceva mai mult, eu unul prefer sa matisez intre 10-15 spire ( in functie de marimea carligului ) pe tija, pana cand ajung cu spirele in dreptul varfului. Aceste monturi le consider eficiente cu momeli de fund precum boiliesuri tari ori solubile.
Montura combi KD
Firele combi sunt preferatele mele in cazul folosirii plumbilor inline sau in cazul kit-urilor de plumb pierdut. In cazul partidelor de placere si cand caut pesti mari, folosesc indeosebi firele combi, de calitate, a caror camasa este rezistenta la nod si in timp. Korda N-trap este un astfel de fir, in plus, el poate fi indreptat la abur in cazul incretirii acestuia in cazul recuperarii monturilor. Dupa decojirea unei portiuni de camasa intre 8-10 cm, iau un carlig Krank, fac un ochet in capat si apoi incep matisarea firului.
Dupa doua matisari, intorc firul de par si matisez in continuare sub el. Carligul va sta mai ridicat, agresiv, cu un fir de par mai lung si perfect pentru realizarea unei selectii in randul crapilor.
Aceasta montura o folosesc cel mai des in cazul momelilor de fund sau celor critic echilibrate/ semi flotante precum boiliesurile WLC Carp Half Half.
Montura simpla moale
Poate cea mai folosita montura din pescuitul crapului. De cele mai multe ori ce e simplu este si bun. Cand pescuiesc cu saculeti PVA, prima mea alegere sunt rig-urile cu fir moale. Daca pescuiesc cu momitoare, folosesc doar fir moale. Cand pescuiesc dupa ten ori crap si utilizez plumbi inline, folosesc rig-uri cu fir moale.
Monturile simple soft pot fi construite cu mai multe tipuri de carlig, fie Wide Gape, Kurve Shank sau chiar si Longshank si cu toate tipurile de momeli din arsenalul pescarilor.
Eu unul cand vreau sa pescuiesc cu pop-upuri ori plastice, aleg firele moi, impletite si scufundatoare precum Supernatural 18lb.
Acestea sunt cele 3 tipuri de carlige si de monturi pe care eu unul le utilizez cel mai des in pescuitul pe care il fac si care imi acopera toate situatiile de pescuit cu care m-am intalnit in acesti ani de „vanat” crapi de pe diverse lacuri.