Dupa o pauza de iarna, primele partide de pescuit ale anului sunt asteptate ca “painea calda”. Dintr-un exces de dorinta de a fi pe malul lacului, foarte multi dintre noi incercam sa “fortam” inceperea sezonului de pescuit, chiar daca nu sunt tocmai toate variabilele atmosferice puse la punct.
Vreau sa va fac o mica lista a unor lucruri decisive din punctul meu de vedere pentru a avea o prima partida de pescuit cu rezultate multumitoare, adica sa prindem macar un crap.
1. Alegerea unui lac bine populat
Este clar ca daca vreti sa aveti cateva trasaturi, astfel de lacuri sunt cele pe care se va prinde crap, chiar si la cateva zile dupa ce apa s-a dezghetat. De obicei pe astfel de lacuri, hrana naturala nu este suficienta in raport cu numarul crapilor din lac. Asa ca acestia vor incepe sa caute hrana chiar daca apa inca este extrem de rece.
2. Folosirea momitoarelor
Acest tip de pescuit da cel mai bun randament in cazul partidelor scurte, cu atat mai mult folosirea lor in perioada rece este necesara. Umplute cu destula nada bine legata pentru a se desface progresiv pe substrat ( puteti citi si articolul Cum sa iti prepari nada la inceput de sezon ) vor fi prima varianta de a avea cateva trasaturi. O nada bine echilibrata si care se leaga foarte bine fara apa este Nada Red Carp sau Cold Mix.3. Momeli mici si usurate
Crapii nu sunt intr-o dispozitie de hranire foarte buna, fiind amortiti de temperaturile scazute ale apei. Este indicata folosirea unor carlige mici dar si a unor momeli de dimensiuni reduse, iar daca acestea sunt si flotante, cu atat mai usor vor fi aspirate de catre crapi. Pop-upurile de 8mm sunt o varianta foarte buna. In acelasi timp daca alegeti sa folositi nada vie ca momeala, atunci recomandarea mea ar fi sa o usurati printr-un pop-up de dimeniuni mici, de 8mm ori prin folosirea altor viermi care sunt flotanti.
4. PVA
Pe langa momitorul cu nada, un mic saculet pva umplut cu Amestec pentru sacul solubil cu particule prafoase, pelete, seminte, chiar si viermusi ori alte produse care fac putin nor, vor creste atractivitatea zonei de langa momeala de carlig. In primul rand verificati ca plasa pva sa fie una care sa se dizolve si in apa rece. Nu este nevoie de niste saculeti de mari dimensiuni, o “manuta” de amestec este suficient. Pentru saculetii pva se poate face un amestec dintr-o nada cu o granulatie mai mare si cateva pelete.
5. Schimburi dese ale lansetelor
In aceasta perioada rece, crapii sunt comasati pe anumite zone ale lacului. Daca nu exista trasatura intr-un interval de maximum o ora de la lansare, atunci plasati monturile pe alte zone pana cand gasiti un loc care sa produca o trasatura. Daca asta se va intampla, atunci cu siguranta vor mai veni trasaturi de pe acea zona.
Super tare! bravo, asa am sa fac sa vad cum este. Multumim pentru sfaturi si sa ai peste mult si mare.
Mulțumesc mult pentru sfaturi. Sunt bune.
Voi pune in aplicare cele invatate acum
Multumesc
Mulțumiri pentru sfaturi. Fire întinse, un an excelent, și multe, multe capturi !
Așa este, în perioada asta de primăvară toti vrem să avem ceva prezentări asa că monturile cât mai finute te pot face fericit.