In urma cu cateva saptamani am petrecut doua zile pe unul din lacurile ce formeaza Complexul Dyno Lake. Avand in vedere ca era prima oara cand intram in contact cu acest lac, ca de fiecare data, m-am informat cat am putut de mult despre populatia piscicola, structuri, zone de pescuit, marimea pestilor etc. Aceste detalii sunt importante de stiut in momentul in care avem de-a face cu un lac nou, pe care nu am mai pescuit. In acest mod, ne facem o idee despre ce nade si momeli avem nevoie pentru a prinde crapii pe care ni dorim din lac. Eu unul, alaturi de Carpy Laurentiu Voicu, ne-am dorit sa prindem exemplarele mai rasarite din lac, astfel ca principala nada aleasa a fost boiliesul.
Dyno Lake este foarte aproape de Bucuresti, in comuna Frumusani iar proiectul este unul indraznet, ce se desfasoara de mai multi ani si pana cand va ajunge la final, va mai dura putin. Intre timp, doua dintre cele 4 lacuri finale sunt deschise pescuitului iar aici totul este la superlativ. Atat din punct de vedere al pestilor, in lacuri aflandu-se pe langa alti crapi mai mici, 150 de exemplare de peste 15kg, cat si din punct de vedere al confortului, gasindu-se umbrele, cabane de o dimensiune rezonabila si destula umbra.
Am inceput prin a face o nadire consistenta cu spombul, formata din boiliesuri tari si solubile WLC Carp Red Squid, dorind sa le dam activitate pestilor mai mici si infometati, pentru a-i prinde pe cei mai mari. Nu a fost chiar asa.
Trasaturi la 10 minute!!
Dupa nadire, am plasat monturile rigide cu bile de 16mm invelite in pasta si solubile de 20mm Red Squid destul de departe de zona nadita, insa trasaturile au venit extrem de rapid. Cu aceste momeli destul de atractive, am inceput prin a avea trasaturi la maximum 10-15 minute de la lansare, cateva dublu drill-uri, atat eu cat si Laur. Nu ne imaginam o populatie piscicola atat de numeroasa pe Dyno Lake, asa ca dupa vreo 10-15 trasaturi in primele ore, am decis sa schimbam catre momeli mai mari, in speranta unor pesti mai mari si trasaturi mai rare.
Cum sa prinzi mai rar?
Multi dintre noi ne dorim trasaturi mai multe, insa noi ne-am aflat in aceasta partida, in fata unui paradox, ne doream trasaturi mai putine. Asa ca am trecut la „barbarii”, am marit boiliesurile, carligele, dimensiunile firului de monturi etc.
Totul pentru a face pestii mai mici, de 4-6kg sa nu mai traga la fel de mult. Astfel ca monturile aratau in felul urmator: momeli duble formate din boiliesuri SuperDip 24mm si 20mm sau duble de 20mm Marine Supreme, Red Squid.
Carlige numarul 4 & 6 Gamakatsu Specialist R, si un fir rigid Amnesia de 20lb!! Personal nu pescuiesc asa nici vara, insa de data aceasta situatia o cerea.
Selectia? o utopie!
Ba mai mult, in niste momente de disperare, pentru a diminua mult trasaturile si pentru a putea filma mai multe detalii, am folosit chiar si momeli triple, insa nici acestea nu au format un impediment in fata crapilor.
Chiar si asa, am reusit sa punem pe saltea 3 exemplare de peste 10kg, intr-o partida destul de scurta si cu multe trasaturi.
In momentul in care avem de-a face intr-un lac cu foarte multi crapii de dimensiuni medii, selectia este in mare parte bazata pe noroc. Indiferent de ce mi-ar spune cineva, cum ca boiliesul, aroma, distanta firului de par, marimea sau reteta boiliesului ar fi detalii care ar aduce crapii mari pe saltea, eu va spun ca nu exista asa ceva.
In astfel de situatii, nu exista o modalitate clara si concisa care sa genereze trasaturile crapilor. Doar norocul poate face ca un crap mare sa ajunga in minciog. Nimic altceva.
Cateodata, indiferent de ce ai face, nu poti face o selectie a pestilor.
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, proiectul Dyno Lake este in desfășurare și cu drag te aștept din nou!!!
Multumim, Andrei!