Pescuitul primavara devreme este intotdeauna unul cu doua taisuri. Consider ca pana in luna mai, pescuitul dupa crapi mari, sau pe lacurile cu crapi mari, este unul care tine foarte mult de noroc. Insa, in cazul acestei perioade, norocul nu are legatura neaparat cu greutatea unui peste, ci mai mult cu vremea/stabilitatea vremii. Indiferent de cat de bine suntem pregatiti, vremea poate decide in mare masura finalitatea unei partidei.
Acum doi ani, in aceeasi perioada, colegii din WLC Carp, aveau parte pe lacul bosniac Zabar, de o partida pe cinste, cu multi crapi “over20”, printre care si un varf de 25,5kg. Vremea fusese de partea lor si se incalzise apa indeajuns de mult incat sa puna majoritatea pestilor in miscare. Pe lac se prindea foarte bine iar asta nu putea sa fie decat visul oricarui pescar.
In acest an, am mers si eu ( poate de asta am prins o vreme asa ciudata, fiind specialitatea mea 🙂 ) alaturi de ei, pentru o noua intalnire cu Zabar. Am mai fost aici in urma cu 4 ani, alaturi de Andrei, insa lacul era in plina schimbare si pestii nu erau atat de mari ca acum.
Locurile alese au fost 19 ( Dragos Sinca & Virgil Zait ), 8 ( Andrei G & Dan Ionica ) si 9 ( Cristi Vaileanu alaturi de subsemnatul ). Ne-am pozitionat astfel pe doua zone destul de bune ale lacului, in speranta ca pestii aveau sa sara direct pe mal :D.
Localizarea
Insa asa cum am inceput articolul, aceasta partida a avut parte de schimbari climatice destul de ciudate, presiune joasa, ploaie, soare, nori etc. Acestea, coroborate cu apa destul de rece au facut ca pestii sa fie mai “ciufuti”.
In astfel de perioade, adaptarea la conditiile de hranire ale pestilor dar si o localizare foarte buna a zonelor de tranzit ori de hranire, diminueaza sansele de esec. Aceasta adaptare tine atat de pescar, de experienta lui, dar mai ales de experientele trecute pe lacul pe care ne aflam.
Dragos si Virgil stiau foarte bine pozitia 19, fiind pescuita de ei in trecut, astfel ca lor le-a fost cel mai usor. Stiau zonele de unde prinsesera in trecut, monturile, momelile, iar adaptarea a fost una rapida.
Andrei si Dan, au reperat si ei zonele productive din discutiile cu alti colegi care au mai pescuit acolo, dar si din semnele de pe apa, astfel ca si ei au reusit sa prinda destul de repede.
Problema cea mai mare a fost la noi, eu si Cristi reusind sa ne adaptam ceva mai greu si sa avem trasaturi dupa ce am trecut de mijlocul partidei ( insa noi dadeam dupa peste mare 😊 ).
Pentru ca tot am vorbit de localizare, da, a fost foarte importanta, iar crapii s-au hranit foarte aproape de mal. Zabar este o balastiera, iar substratul de pe langa maluri este relativ abrupt, astfel ca pestii s-au hranit cum spunem noi “lipit de mal”, pe apa mica si langa crengi, copaci ori alte agataturi/zone de refugiu.
Momeli & Nada
Cu totii am mers sa pescuim doar cu boilies, atat ca nada cat si ca momeli. Boiliesul ales a fost Red Squid si SPP Tournament, in variantele solubile si tari. In acelasi timp, in aceasta partida si-au facut debutul “oficial” si noile momeli de carlig Hookers.
Momelile de carlig folosite au fost boiliesurile dipuite SuperDip Red Squid & SPP si noile boiliesuri semiflotante Half-Half ( care au dat rezultate foarte bune atat in teste, cat si in partidele de pescuit ale colaboratorilor WLC Carp ) in aceleasi variante.
Finetea a fost foarte importanta, momelile mici, de 16mm, coroborate cu carlige mici, marimi 6 & 8 au fost cele cu care s-au prins majoritatea crapilor.
Dragos & Virgil au reusit la SuperDip de 16mm Red Squid sa prinda mai multi crapi mari, varfurile fiind de 21.43kg, 21.63kg si 24,68kg!
Monturile destul de lungi, realizate din fir camasuit alaturi de cate un saculet PVA format din pelete de 6mm din aceeasi gama Red Squid au fost plantate foarte aproape de mal. Pentru ca pestii nu se hraneau foarte bine, a fost nevoie ca pescuitul sa fie realizat folosind nada putina, grupa si care sa aiba o dizolvare buna.
Andrei & Dan au reusit sa aiba multe trasaturi, capturand peste 12 crapi intr-o saptamana destul de grea, cel mai mare crap al lor cantarind 17,8kg.
Crapii salvatori
In aceasta expeditie, eu am fost implicat mai mult in partea de productie video ( astfel ca in luna aprilie vom posta filmul facut in aceasta expeditie) asa ca nu am fost focusat 100% pe pescuit. Alaturi de Cristi, am avut o saptamana cu multe capturi, insa nu tocmai cele dorite. Am prins carasi, somni, babusti :D. Crapii parca ne fierbeau.
Insa dupa schimbari constante ale monturilor, repozitionari, nadiri locale si modificari de rig-uri, am reusit in penultima zi sa punctam cu doi crapi. Au venit doua oglinzi frumoase, de greutati total diferite, 9kg si 22,9kg. Ambii pesti au fost prinsi la o momeala dubla formata dintr-un boilies SuperDip 16mm si un Half-Half SPP de aceeasi marime.
In cazul unor astfel de expeditii in afara tarii, pe lacuri cu pesti mari, lacuri dificile, perioadele alese sunt cruciale. In sesiunile programate cu mult timp inainte, ghinionul de o vreme nefavorabila trebuie minimizat pe cat de mult posibil.
Recomandarea mea este ca in astfel de expeditii, sa incercati sa alegeti perioade ceva mai calduroase, pentru a avea o oarecare siguranta in privinta reusitei. Nu va doresc sa aveti o expeditie cu zero pesti, cred ca este supararea suprema pe care o poate avea un pescar 😊.
Fire zbuciumate!