Rigurile rigide au devenit extrem de folosite in ultimii ani datorita nevoii unei prezentari cat mai bune si fara posibilitate de incurcare in cazul lanseurilor la distanta.
In majoritatea cazurilor, monturile rigide sunt folosite in ansambluri elicopter, fie in prezentari normale, pe fundul lacului sau de tipul chod, cu momeala ridicata. Personal am folosit riguri rigide cu pop-upuri in monturi de tip Ronnie Rig, insa cel mai mult le-am utilizat cu momeli de fund in monturi cat mai simple.
Avantajul principal al rigurilor rigide realizate din fluorocarbon este faptul ca gradul de incurcare in lanseu este extrem de redus. Al doilea avantaj ar fi acela ca in cazul in care pe langa momeala se afla niste crapi care se hranesc, in momentul aspirarii, carligul va fi mult mai greu de „scuipat” de catre acestia. Noi spunem ca aceste monturi “agata” tot ce misca.
Ansamblul elicopter a capatat noi forme, in special una simplificata, facuta direct pe inaintas/firul principal si nu pe leadcore, pentru ca distantele la care sa ajunga sa fie ceva mai mari. In acest caz, monturile rigide au avut mai multe tipuri de legaturi, cu varteje normale, rapide, cu conuri antitangle etc.
Am testat toate variantele si am ramas la cea cu o agrafa rapida ( ceva mai ciudata, cum se vede si in poza de mai sus ) pentru a avea posibilitatea de a schimba rapid rigurile.
Daca nu sunt nevoit sa pescuiesc departe, aleg intotdeauna ansamblul inline, insa aici avantajul principal al rigului, si anume lipsa incurcarii in lanseu, nu prea isi mai are loc. Pe distante scurte, este greu sa mai intampini problema incurcarii rigului. Am folosit de multe ori riguri rigide chiar si pescuind aproape, insa din alte motive. Sa am o prezentare ceva mai selectiva, o montura mai lunga ori cazuri cand pur si simplu un astfel de rig a functionat mai bine.
Cand folosesc plumbul inline, pentru a pastra acelasi grad de libertate ca si in cazul ansamblului elicopter cu acea agrafa rapida, iau un mic manson si il introduc pe bucla rigului.
Trag apoi mansonul pe agrafa rapida din capatul plumbului si blochez agrafa pentru a nu se intampla un eveniment nefericit, cum ar fi acela de a-mi iesi montura. In modul asta, rigul are un grad de libertate in bucla din partea superioara si pot schimba mult mai repede rigurile intre ele, fara noduri speciale, taieturi samd.
Pastrand totul simplu, mai ales in cazul monturilor, consider ca vei avea intotdeauna succes.
V-am prezentat astfel doua moduri in care eu folosesc cel mai des monturile rigide si sper sa va fie de folos aceste detalii. Fire intinse!
Hi there! Such a good article, thanks!