Peste iarna cu totii adunam destul de multe borcane de diferite momeli achizitionate in decursul anului si care nu le-am folosit. Fie ca sunt solubile, pop-upuri, boiliesuri sau pelete, daca avem putina grija de ele, le vom putea folosi cu mare success si in sezoanele urmatoare.
Facand curatenie in cutii mai vechi, am gasit pop-upuri sau momeli de carlig folosite cu ceva timp in urma, pe care ori nu le-am folosit indeajuns, ori am trecut destul de repede peste folosirea lor, ori nu mi-au dat randament si nu le-am mai utilizat.
Multe persoane aduna in decursul anilor, genti intregi de pop-upuri si in fiecare sezon cumpara altele pe conceptul “sa fie proaspete”. Pop-upurile rezista destui ani, nu mucegaiesc, isi pastreaza in mare parte flotabilitatea ( depinde de calitatea mixurilor ) si pot fi folosite si dupa mult timp de la desigilare. Exista marci sau sortimente de pop-upuri de la anumiti producatori care vin impreuna cu mici recipiente de lichide, pentru o hidratare si o aromare pe o perioada mai lunga de timp. Fiecare borcan de pop-upuri WLC Carp de marime 11mm si 14mm vine cu o sticluta de lichid atractant.
Daca nu vin asa, atunci dipuirea lor este o varianta care va prelungi mirosul lor si le va oferi o atractivitate ridicata sezon dupa sezon. O varianta simpla de dipuire, este asta:
Aroma & Uleiuri Esentiale
Luati o sticluta de aroma. Aici totul tine de aroma sau combinatia de arome a pop-upului sau chiar de tenta ori mirosul pe care vreti sa il obtineti. Imaginatia nu are limite aici. Insa daca sunteti conservator, atunci puteti ramane la aroma indicate pop-upului.
WLC Carp are o gama destul de larga de arome de calitate, termostabile si extrem de concentrate, importate din Anglia, fiind exact aromele folosite in productia tuturor produselor.
Dozajele tin de cantitatile lichidului pe care vrem sa il facem. Uleiurile esentiale sunt extrem de atractive si trebuiesc folosite in cantitati mici, cateva picaturi.
Indulcitor
Pe langa faptul ca este extrem de dulce, atractiv si va schimba ph-ul de pe langa momeala de carlig, Indulcitorul are si rolul de a ajuta ca aroma, care de obicei este pe baza de ulei/propilenglicol sa patrunda mai usor in straturile superioare ale pop-upurilor.
Amino & Betaina
Pentru un plus de atractie putem adauga si cantitati mici dintr-un complex de amino acizi si sa dizolvam putina betaina in el. Ambele sunt stimulatori de hranire si vor da semnale crapilor in apa. Putem adauga direct Betamino, un complex de aminoacizi, stimulatori de hranire cu o doza ridicata de betaina.
Toate lichidele impreuna vor da un profil fresh pop-upurilor mai vechi, le va improspata si vor deveni perfecte pentru folosirea lor pe apa rece a primaverii. Prefer sa adaug treptat aceasta combinatie de lichid.
Putin cate putin, cu adaugari periodice de lichid si cu amestecari pana cand toate pop-upurile au absorbit lichidul. Consider ca pentru un borcan de 60g de pop-upuri, undeva la 7-10ml de lichid este arhisuficient.
Le putem amesteca in urmatoarele proportii pentru dipuire :
Aroma 10ml ( se poate adauga si ulei esential/acid n-butyric etc, unde recomand undeva la 5 picaturi pentru toata cantitatea de lichid mentionata)
Pentru o combinatie de arome „Peste/Carne” & „Fructa”, puteti merge pe o dozare:
60% Aroma Peste/Carne ( puteti merge aici pe clasicul Squid & Octopus, Monster Crab, Frankfurter, Belachan )
40% Aroma Fructa ( Capsuna, Cranberry, Pruna, Scopex )
Indulcitor 5ml
Betamino – 5ml
Prin aceasta metoda, va veti lungi lungi „durata de viata a pop-upurilor” si vor deveni mult mai atractive.
Salutare Alex,
2 intrebari te rog:
a. Aromele WLC sunt pe baza de glicerol?
b. ” Aroma 10ml ( maxim 5 picaturi din orice ulei esential/n-butyric etc ) ” Daca folosesti uleiesential mai folosesti si aroma? Adica 10 ml = 5 picaturi ulei esential + 5 ml aroma? Sau este suficient doar uleiul esential?
Multumesc
Salutare, hai ca am refacut textul pentru a fi inteles mai usor. Unele arome WLC Carp sunt pe baza de propilenglicol iar altele pe baza de ulei.
b. ” Aroma 10ml ( maxim 5 picaturi din orice ulei esential/n-butyric etc ) ” Daca folosesti uleiesential mai folosesti si aroma? Adica 10 ml = 5 picaturi ulei esential + 5 ml aroma? Sau este suficient doar uleiul esential?
Sunt separate, se pot folosi ambele. Eu prefer sa le combin, pentru ca in apa lucreaza diferit. Deci picaturile de ulei esential nu sunt luate in calculul celor 10ml de Aroma. De exemplu la pop-up-urile Pruna & Piper, se foloseste aroma de Pruna combinata cu ulei esential de piper negru. Uleiul esential are o dispersie rapida si un miros destul de puternic.
Multumesc Alex. Foarte bune articolele!
Salut!
Ce nu inteleg eu…dupa ce faci combinatia dorita, popup-urile se tin la dipuit pana la folosire?
Scuza-mi ignoranta!
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Sarbatori Fericite!
Salutare, le poti tine la dipuit pana la folosire. Da. Articolul este dedicat in special pop-upurilor vechi, pe care le strangem in decursul sezonului si pe care nu prea mai avem asa mare incredere sa le folosim, crezandu-le vechi. Insa ele pot fi dipuite, pentru a le creste din nou atractivitatea si dozele de arome.