Am fost si am pescuit in destul de multe zone ale tarii, insa in Oltenia nu am mai facut-o pana acum. De mai mult timp mi-am propus sa “bifez” si aceasta portiune, insa mai bine mai tarziu decat niciodata. Astfel ca am luat legatura cu cei care se ocupa de lacul Teslui, Mihai si Bogdan si am facut o rezervare pentru 48h pe standul “Casuta 0”.
Teslui
Lacul este unul bogat in vegetatie si cu o priveliste foarte frumoasa, cu umbra, standuri aerisite si cu zone destul de largi de pescuit. Este permis pescuitul atat plantat cat si lansat, insa eu pentru ca sunt un adept al pescuitului lansat din mana, am mers pe acest tip de pescuit, chiar daca stiam ca nu va fi la fel de eficent la unul plantat cu navomodelul. Este clar faptul ca un pescuit plantat cu navomodelul va aduce mai multe trasaturi, insa nu intotdeauna iti poate aduce si pestii mai mari.
Am venit in minte cu dorinta de a prinde mai multi crapi sariti de 10kg, insa fiind pe un lac nou, acest lucru nu era chia rasa usor de realizat. FIecare lac are tabieturile lui, anumite zone care tin pesti si intotdeauna “pescarii locali” care fac mai multe partide aici vor prinde mai repede.
Alaturi de Laur, am decis sa pescuim in doua moduri, el sa caute pe partea dreapta a standului, langa dig diferite zone pentru o trasatura, pescuind intr-un stil cat mai grupat, cu nada fix langa montura. In timp ce eu am decis pescuiesc aproape, pe langa un pat e nada destul de generos. Cu alte cuvinte strategiile noastre erau total opuse.
Nadirea
Chiar daca doream o nadire consistenta, am decis ca amestecul de nadire sa fie cat mai apropiat de realitatea pescarilor de zi cu zi, cu alte cuvinte sa nu exagerez foarte la capitolul costuri. Asa ca am facut doua nadiri, una dimineata si alta seara cu urmatorul continut:
2kg seminte preparate – porumb, grau, seminte mici, canepa
2kg pelete 6mm – WLC Carp Frankfurter
1kg boilies Fiert WLC Carp Frankfurter
1kg boilies Solubil WLC Carp Frankfurter ( doar pentru prima nadire )
Asta a fost continutul nadirilor facute. In cazul primei nadiri am folosit 1kg de boilies solubil WLC Carp Frankfurter, ca apoi la nadirea de seara sa il scot din amestec. Acesta a continut particule diverse, unele dintre ele care sa se dizolve ceva mai repede, altele care sa ramana pe substrat pana la aparitia crapilor.
Nadirea a fost facuta cu spombul, pe o zona apropiata, la 60m de mal, cat mai concentrat si usor de abordat apoi cu doua lansete.
Mi-am asumat un oarecare risc avand aceasta abordare, pentru ca in timpul celor 3 zile, temperatura de afara depasea 35 grade, era canicular in adevaratul sens al cuvantului si nu aveam de unde sa stiu daca pestii vor avea chef de hranire.
Prima trasatura a venit la 12 ore de la prima nadire, un ten de aproximativ 8kg. Chiar daca a durat destul de mult pana ca pestii sa vina pe vad, au urmat apoi la cateva ore de la prima trasatura si alti crapi.
Era clar ca nadirea incepuse sa isi faca efectul si in zona veneau mai multi crapi.
Pe langa faptul ca am ales un pescuit lansat, am droit sa facem un pescuit curat, doar cu plumb, fara utilizarea momitoarelor sau a plumbilor de pasta. Am adaptat astfel totul pentru a evita oarecum pestii mai mici.
Monturile
Pentru ca nadirea era una consistenta, am incercat sa facem in asa fel incat momelile de la carlig sa fie usor de aspirat. Alegerea noastra fiind astfel momelile Half Half. Din punctul meu de vedere fiind varianta cea mai buna in cazul unui nadirilor importante. Faptul ca sunt mai usoare, pot fi aspirate mai repede de crapii din zona.
Asa ca am optat pentru niste monturi rigide, cu carlige medii ca marime, nr 6 Korda Choddy si momeli Half Half Marine Supreme.
Chiar daca in cazul monturilor rigide, momelile Half Half nu mai stau ridicate de pe substrat, datorita flotabilitatii lor, tot vor fi mai usor de aspirat.
Trasaturi pe canicula
Cu toate ca ne asteptam ca majoritatea trasaturilor sa vina noaptea, crapii au avut alte tabieturi si cei mai mari pesti i-am prins in cea mai calduroasa perioada. Ziua, intre orele 10-13 au venit majoritatea trasaturilor, reusind in ultima zi sa prindem mai mult de 7 pesti, cu greutati intre 10-14,5kg.
Crapii mai batrani ai lacului au venit si au decis sa se hraneasca iar drillurile cu acestia au fost extrem de obostitoare atat din cauza caldurii cat si a puterii lor.
Teslui are destui crapi, multi dintre ei sariti de 7kg iar pentru prima partida facuta aici, am ramas cu o parere foarte buna despre lac. Cu siguranta vom reveni aici in speranta de a prinde si celelalte exemplare mai mari.
Buna Alex. Ca o curiozitate, cum ai stabilit locul unde urma sa nedasti/pescuiesti? Ai sondat, etc ….?
Multumesc pentru raspuns si felicitari pentru realizarile tale.
Fir intins!
Salutare, am folosit mai intai un un plumb si am „periat” zona cu o mulineta cu textil. Nu am folosit markerul pentru ca nu ma interesa direct adancimea ci doar consistenta substratului. Oricum zona era cu apa destul de mare. Apoi am nadit si am plasat monturile pe langa zona nadita, ba mai sus, ba mai in lateral. Asteptand astfel venirea pestilor.
O buna abordare a partidei de pescuit,cu un risc asumat pe vreme caniculara cu o nadire consistenta dar ati echilibrat balanta totodata,prin folosirea bilelor critic echilibrate Half-Half,usoare la aspirat si riguri rigide,s-a mers pe principiul daca tot este foarte cald si nu prea are chef de hranire,macar acela care v-a veni,sa fie prins instantaneu,fire intinse!
Da, am avut si norocul ca zona a fost destul de libera si pana la urma trebuiau pestii sa iasa la hranire.