Este clar ca in cazul partidelor scurte, cea mai eficienta metoda este cea prin care folosim momitoare si momeli flotante. Daca stam mai mult de 12 ore pe malul lacului, boiliesul s-ar putea sa fie o varianta mai buna. Pentru ca apa este rece, dispersia si dizolvarea boiliesurilor este putin mai lenta. In cazul in care nu sunteti interesati sa pescuiti la boilies primavara, atunci va recomand sa cititi doar articolul Cum sa prepari nada la inceput de sezon.
Asa ca ori va fi nevoie sa acceleram acest proces, prin dipuirea in prealabil cu un lichid nutritiv ( precum cele din gama WLC Tournament ) a boiliesurilor cu care nadim sau a momelilor de carlig, ori va trebui sa alegem un boilies proaspat rulat.
Cum ne dam seama daca boiliesurile folosite sunt proaspete?
Un boilies solubil realizat de curand este mai moale si are o textura ceva mai elastica, iar dizolvarea lui in apa va fi mai rapida. Aroma lui este mai pregnanta, mai pronuntata, iar interiorul unei solubile proaspete este asemanator miezului de paine, maleabil.Un boilies tare, proaspat, trebuie sa fie putin gumat la exterior, cu un miros destul de puternic, care este accentuat in momentul in care il introducem in apa si incepe sa elimine din lichidele nutritive din continutul lui.
In acelasi timp, fie ca vorbim de unul fiert ori solubil, un boilies realizat recent va fi mult mai atractiv pentru crapi, indeosebi in perioada rece, deoarece toate ingredientele vor lucra si se vor dispersa mult mai bine in apa.
Momelile de carlig
Primvara, ciortanii vor fi primii care vor iesi la masa, iar daca vom dori sa scapam putin de ei si sa incercam sa ii selectam, atunci o varianta poate fi folosirea unor solubile la carlig, in locul momelilor flotante. Totusi, daca ar fi sa aleg intre o solubila simpla si un pop-up, as alege un snowman :D.
Prefer aceasta combinatie, mai ales primavara, pentru ca imi place ca pe langa un impact vizual dat de pop-up, sa usurez putin si momeala. Astfel combinatiile de solubile ori tari de dimensiuni mici, 16-14mm cu pop-upuri de 8-10mm sunt variante pe care le aleg destul de des.
In prima partida realizata din acest an, am ales sa merg pe gama de boilies Frankfurter de la WLC, atat pentru profilul putin mai picant dar si pentru aroma pregnanta de carnat pe care o are. De-a lungul timpului am observat ca in perioada rece, Frankfurter este o alegere care da rezultate destul de bune.
Tipul si cantitatea de boilies
Daca petrec undeva la 24h pe malul apei, folosesc exclusiv solubile. Primavara, nadirile pe care le fac sunt de obicei din saculetul pva/momitor, ori cel mult din lansarea cu cobra a unor solubile de 20mm pe langa momeala de carlig.
Daca distantele unde lansam sunt ceva mai indepartate, putem folosi si cateva maini de solubile de 24mm, insa trebuie luat in calcul faptul ca timpul de dizolvarea pentru ele se va mari fata de 20mm cu cateva ore.Cantitatea de boilies folosit intr-o partida este raportata de obicei la numarul de trasaturi. De obicei, cu cat avem mai multe trasaturi, folosim mai mult boilies, cel putin boilies de carlig.
Primavara, daca ne aflam pe o zona pe care stau crapi, si nu una pe care ei tranziteaza, atunci putem sa prindem multi crapi, doar folosind momelile de carlig si un mic sac pva. Folosim o cantitate mai mare de boilies, pentru a face pestii sa nu plece din zona. Insa daca ei stau acolo, nu trebuie sa dam mai mult de cateva cobre.
Astfel, cred ca o cantitate de aproximativ 3-4kg de solubile, este mai mult decat suficienta pentru o sesiune de primavara, de aproximativ 30 de ore. Eu unul la prima partida de pescuit, de pe Balta Lazar, nu am avut mai mult de 4kg de solubile WLC Frankfurter pentru 48 de ore.
Daca pentru primele partide de pescuit ale anului alegem sa folosim boiliesuri, atunci consider ca trebuie sa tinem cont de ceea ce am mentionat mai sus.
Asta daca dorim sa avem o partida reusita si sa prindem macar cativa „ciortanei” :).
Fire intinse!