A doua partida de pescuit din acest an din afara granitelor tarii am facut-o tot in Bosnia, insa de aceasta data pe lacul Pelagicevo. Am mai venit aici in urma cu vreo 5 ani iar de atunci multe lucruri din punct de vedere al abordarii unei partide, au ramas neschimbate. Crapii sunt la fel de mari, ba chiar mai mari iar datorita marimii lor, pacalirea acestora este ceva mai dificila.
Am intalnit lacul cu un nivel al apei destul de scazut fata de cum tineam eu minte acum cativa ani, astfel ca pe anumite locuri scoaterea pestilor e ceva mai greoaie.
Alaturi de Carpy Laurentiu Voicu si de Alex Stanciu & Dani ne propusesem sa prindem macar un crap de peste 25kg. Pelagicevo are destui crapi sariti de 25kg iar cu putin noroc acest obiectiv era usor de atins. Am spus putin noroc…de multe ori norocul este determinant, mai ales in pescuit.
Lady Luck
Norocul in pescuit este un factor care poate lua mai multe fete. Noroc de vreme sau presiune buna, care pot determina crapii sa se hraneasca, noroc ca pestii pe care ii prinzi sa aiba greutatea dorita, sau peste ea, noroc sa nu scapi un peste capital, sa nu ii sara carligul din gura, ori sa se duca in cea mai periculoasa agatatura. Norocul in pescuit are multe forme.
Cine a adunat toti acesti factori intr-un mod pozitiv, este foarte norocos :D. Si eu la randul meu am avut partide norocoase, alteori nu. Insa in aceasta saptamana chiar daca nu am avut noroc sa prind crapi, am reusit sa ne adaptam si sa incercam sa “ne facem norocul cu mana noastra”.
Cantitate mare de nada?
Am inceput saptamana progresiv, fara multa nada, asta pentru a vedea mai intai cum se hranesc pestii. Pe tot lacul nu s-au prins multi pesti.
Am ajuns pe o temperatura scazuta, de doar 9 grade, urmand ca in prima noapte sa avem 2 grade. Tenii erau prin zona. Astfel ca din prima noapte, chiar daca nu am nadit mai mult de 1kg de boilies SPP, am reusit sa punem pe saltea primul ten.
Dupa acest “incident”, am decis sa crestem cantitatea de nada, incepand pe timpul zilei si pana seara sa nadim cu spombul zonele ceva mai curate, cu substrat tare din fata standului. Am folosit un amestec format din boiliesuri tari SPP de 16 & 20mm, tigernuts, canepa si pelete SPP de 6mm.
Spre sfarsitul partidei am scazut cantitatea de seminte si am crescut boiliesurile, sperand ca pestii mai mari si in special crapii sa isi faca aparitia. Nu prea a fost asa.
Alex Stanciu & Dani au reusit sa prinda singurul crap al partidei, avand la prima trasatura o oglinda de peste 25kg. Obiectiv indeplinit pentru ei!!
Schimbari climatice? Tenii se hranesc
Chiar si cu destule schimbari climatice, diferente de temperatura intre zi si noapte, caldura ziua, ploaie etc, tenii parca nu au simtit nimic si s-au hranit din ce in ce mai bine.
Am reusit cu doua seri inainte de finalul partidei sa prindem 6 teni dupa lasarea serii, dintre care 3 au fost de peste 20kg. Majoritatea dintre ei au fost prinsi folosind la carlig snowman-uri mici formate din boiliesuri WLC Carp SuperDip SPP de 16mm si pop-upuri Ocean King de 11mm, dar si momeli duble SuperDip Marine Supreme/SPP & Half Half SPP de 16mm.
Atat eu cat si Laurentiu, am reusit sa ne doboram recordurile personale pentru cteno, radicand stacheta la 23.85kg pentru mine si 21.2kg pentru Laur.
Pestii au intrat pe vad si s-au hranit foarte bine iar chiar si asa, fara vreun crap pe saltea, ne-am bucurat de un lac deosebit, inconjurat de verdeata, de niste torpile bataioase si de o alta experienta notata in carnetul de pescuit.
Pana la urma trebuie sa ne bucuram de fiecare zi petrecuta pe malul lacului, nu doar de greutatile pestilor prinsi.
Ar fi interesant daca link-urile s-ar deschide in nou tab. Daca esti pe telefon, in era tehnologiei 🙂 , practic te scoate din articol.
Buna idee, gata, am rezolvat 😀 Mersi!
Salutare Alex! In articol scrie ca temperaturile erau scazute:9°-2°…si ca „tenii erau în zona”.
Cum ai dedus acest lucru,stiind ca tenii prefera apa calda? Ce anume trada prezenta lor?
Salutare. Este cunoscut faptul ca de obicei tenii se prind mai des vara, pe caldurile cele mai mari. Tenii sunt pesti care se hranesc ca si crapii pe toata perioada anului, nu doar vara. Pe lacurile pe care numarul lor este unul destul de mare si probabilitatea de a-i prinde, creste. Cum mi-am dat seama ca tenii erau in zona? Pentru ca pe malul opus se prinsesera teni, pe standurile apropiate se mai luasera cativa, iar pe suprafata apei se vedeau cateva semne care le trada prezenta. In plus, din prima noapte am luat un ten, asa ca era clar ca se aflau in zona. 🙂
Ceva date de contact ale lacului?
Mulțumesc