Atunci cand sunt in cautarea crapilor mari, pe lacuri ceva mai dificile si pe care s-a pescuit intensiv, aleg sa folosesc forfacele cu fir combi. Pe lacuri dificile, cu crapi capitali, cauti sa faci totul perfect pentru a nu scapa din carlig nici un peste. Cand vine vorba de astfel de lacuri, folosesc o montura cu care rar am scapat pesti, iar priza pe care o ofera este una perfecta.
De cele mai multe ori, pentru a avea cat mai multe trasaturi aleg carlige mici, de marimi 6 ori 8, cel mai des 8. Pentru pescarii mai putin experimentati poate parea o prostie folosirea carligelor mici atunci cand vine vorba de crapii mari ( pe sistemul „baro” bagi, „baro” iei 😀 ) insa eu unul am observat un lucru. Carligele mici vor intepa si vor penetra mai bine, mai adanc si mai „din spate” buzele crapilor mari.
Montura folosita este una extrem de simpla insa la fel de eficienta. Pentru a o realiza avem nevoie de urmatoarele materiale:
Carlig Curbat ( de tip Kurve Shank )
Asa cum v-am spus, aleg cel mai des marimile 6 si 8. Carligele curbate precum Korda Kurve Shank sau Gamakatsu Hump Back sunt ideale pentru acest tip de forfac. Ambele fiind rezistente si ascutite.
Fir camasuit
De-a lungul timpului, mi-au trecut prin mana multe tipuri de fire camasuite. Unele mi-au placut, altele nu, pe cele nedorite, le-am degojit de toata camasa si le-am folosit ca fire moi :D. De obicei, daca nu imi place un anumit produs, prefer sa ii gasesc alta utilizare. In cazul firelor camasuite important este ca acest strat plastifiat sa fie rezistent, sa tina camasa atunci cand legam un nod. Cand spun sa reziste, ma refer sa nu se „scorojeasca”. Cel mai des folosesc pentru realizarea monturilor, fire de 15lb. Rar utilizez fire de 20lb sau chiar mai sus. Consider ca varianta de 15lb este compromisul perfect intre rezistenta si finete. Un fir care imi place mult este Korda N-trap. Are o camasa moale, mata si rezistenta in timp.
Shrink Tube
Un accesoriu din ce in ce mai putin folosit de catre pescarii de crap. De la aparitia line-alignerelor, tubul termocontractibil este folosit mult mai putin. Eu unul il prefer in detrimentul acestora, datorita faptului ca il pot controla mai bine, ii pot ajusta unghiul de curbare, lungimea etc.
Constructia:
Decojesc aproximativ 12cm din firul N-trap. Fac firul de par. Pun momelile de carlig pe el. Am observat ca in cazul momelilor duble, carligele curbate sunt mai eficiente.
In cazul de fata am luat un boilies semiflotant Half Half SPP si un boilies SuperDip SPP 16mm. Cu un astfel de boilies semiflotant, momeala de carlig devine critic echilibrata si va fi mai usor de absorbit de catre pesti.
Leg simplu carligul , fara varnis. Apoi iau o bucata de aproximativ 3cm de shrink tube si trec cu croseta prin el. Urmatorul pas este sa introduc shrink tube-ul pe firul monturii, pentru a-l aseza pe tija carligului.
Firul trece prin gaura perforata cu croseta, pentru a avea un unghi care sa permita o rasucire mai rapida in gura pestelui.
Totul este aranjat si pregatit pentru „aburire”. Introduc rigul in apa fiarta sau il trec prin aburi pentru ca tubul termo sa se stranga.
Asa arata rigul Perfect Combi pe care eu il utilizez atunci cand am de-a face cu lacuri pe care se afla pesti mari si pe care fiecare trasatura iti poate aduce pe saltea un nou record personal.