In sezonul trecut am contorizat peste 100 de zile de pescuit atat in concursuri cat si in partide de placere. In mare parte am folosit doua seturi de lansete care au fost alese in functie de necesitatile partidelor in cauza. Cele doua seturi de lansete sunt Select Vulkan si Select Elite-D. Cele doua modele se afla la doua extremitati cand vine vorba la pretul lor. Insa, ambele au rolul lor si trebuie analizate si achizitionate in functie de pescuitul practicat.
Select Vulkan
Eu am modelul Vulkan 3,6m si 3,5lb. Acestea as putea spune ca se incadreaza in segmental medium-low cost sa le spun asa, insa cu destula rezerva de putere dar si o estetica placuta ochiului. Am ales modelul de 3,6m pentru partidele de pescuit plantat sau pentru cele in care trebuie sa pescuiesc pana in 110-120m.
Intr-adevar, in niste conditii ceva mai speciale/dificile ( vant puternic lateral sau din fata ori pescuitul pe lacuri unde nu se permit fire mai subtiri etc ) aceste distante pot fi mai greu de ajuns.
De aproape 3-4 sezoane in partidele de placere pe care le fac, am reusit sa prind destui crapi pescuind pe distante rezonabile, de maximum 110m. Firele pe care le am de obicei pe mulinete sunt 0.40mm pe un tambur si de 0.28mm pe cel de rezerva.
Chiar daca in Romania este un trend sa avem lansete doar de 3.9m, rigide si pentru distante extreme, pot spune ca in partidele de placere puteti prinde o gramada de pesti, cu lansete mai scurte sau mai moi. Consider ca totul tine mai mult de abordarea unei strategii, care sa fie adaptata echipamentului pe care il detineti, pentru a avea astfel o eficienta cat mai mare. Am subliniat partide de placere, pentru ca in cazul competitiilor, lucrurile se schimba putin.
Select Elite-D
Da, in competitii lucrurile se schimba si ai nevoie de un echipament care sa iti permita sa ajungi la distante mari, in orice fel de situatii. Consider ca lansetele sunt mai importante decat mulinetele, pentru ca indiferent de producator, de la un anumit prag ( sa zicem 700-800 lei ) nu prea am observat diferente mari intre distantele obtinute.
Ok, pot fi cativa metri, insa totusi nu sunt de ordinul zecilor. Diferente mai mari exista intre greutatile mulinetelor, lucru care poate duce la o oboseala fizica si deci la o scadere a distantelor obtinute.
Avem nevoie de lansete rigide, rapide si versatile, care sa poata fi incarcate de la plumbi mai usori cu pasta, pana la momitoare umplute cu nada ori plumbi grei care sa poata sparge curentii ( vant puternic frontal sau lateral ) si sa ajungem la distantele dorite.
Elite-D este o lanseta din punctul meu de vedere completa pentru competitii, fiind usoara, rapida si in acelasi timp permisiva in drill. Aceasta lanseta am folosit-o cel mai mult pe lacul Corbu, acolo unde este nevoie uneori sa atingi distante de peste 140-150m. Rar am folosit-o in partide de placere, doar pe lacurile pe care stiam ca trebuie sa fac aruncari lungi. In rest, m-am descurcat foarte bine cu Vulkan.
Lansete foarte bune,merita orcare fiecare banuti